Facebook: Facebook icon

Language:

Čajevi

Iako na našim prostorima ceremonije ispijanja čaja ne postoje, poput onih u Kini, Japanu ili u Engleskoj, i mi imamo svoju uzrečicu za čaj: “Pa nisam valjda bolestan/bolesna da pijem čaj!” :)
Nazivom čaj zapravo bismo trebali zvati jedino one pripravke koji u sebi sadrže kineski čajevac, biljku Camelliu sinensis. Ono što je uobičajeno na našim prostorima je uvarak/dekokt i infuz. Uvarak ili dekokt je ekstrakt biljke dobiven kuhanjem biljke u vrućoj vodi obično 10-20 minuta kako bi se poboljšala ekstrakcija aktivnih tvari. Obično se dekokt spravlja od korijenja i kore, ali ima i izuzetaka (npr.poljska preslica). 
Infuz se spravlja tako da se biljka samo prelije vrućom vodom i ostavi stajati obično 5-15 minuta.

teapot herbs r

Molim vas da se mi za jednostavnost komunikacije dogovorimo da ćemo koristiti riječ – ČAJ - za sve uvarke i infuze; čaj od koprive, čaj od korijena čička. 

Da bi čajevi dali tijelu upravo ono najbolje od sebe, potrebno ih je pravilno pripremiti. Zdrave dodatke poput limuna i meda dodajte po potrebi i tek kada se čaj malo ohladi. No, većina čajeva su ukusni baš takvi kakvi jesu. Isprobajte sami, uživat ćete u prirodnom okusu biljke kada se vaša nepca naviknu.

Mi U ŠUMI pijemo čajeve svaki dan.
Nekoliko puta na dan.
Stvarno, i kad nismo bolesni. :)

plucnjak caj